Mucenicii Muntenesti

Mucenicii sau Macinicii

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Mucenici Muntenești

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți,mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenici sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

Tinand cont de aceasta sarbatoare mare noi cei de la www.colivele.ro venim in inatapinarea dumneavoastra cu  Mucenicii sau Macinicii ( Muntenesti)  :

Caserola cu mucenicii de 400g  – 7 Ron coliva

Caserola cu mucenicii de 1 Kg  – 15 Ron

Caserola cu mucenicii (muntenesti) de 400g  – 7 Ron

Caserola cu mucenicii (muntenesti) de 1 Kg  – 15 Ron

Mucenicii Moldovenesti – 3 Ron/buc

Mucenicii Moldovenesti XXL  – 4,5 Ron/buc

Pentru Comenzi va rugam sa ne contactati la telefon: 0722.962.860